Mesleki Eğitimde AB Entegrasyonu - 2019
Erasmus+ Mesleki Eğitim Projesi
-
Mesleki Eğitimde AB Entegrasyonu - 2019 projesi meslek lisesi öğrencilerinin kendi alanlarında yapmaları gereken staj ve işletmelerde beceri eğitimi faaliyetlerinin yurt dışındaki firmalarda yapmalarını sağlamalarını hedefleyen bir akreditasyon proje olarak yazılmıştır.
Projenin onayı sonrası başlayan, öğrenci ve öğretmen seçim, dilsel hazırlık kursları, seyahat hazırlıkları ve planlama organizasyon süreçlerinin tamamı projede planlanan şekilde gerçekleşmiştir. Öğrenci seçimleri sonrasında bazı öğrenciler kendi istekleri ile projeye katılımdan vazgeçmişler ve öğrencilerin yerine yedek öğrencilerden seçim yapılmıştır.
Öğrenciler hareketlilik öncesinde; dilsel hazırlık kursu almış, yurt dışı çıkış işlemlerinin tüm resmi aşamalarını takip etmiş, sözleşmeler imzalayarak sorumluluklar almıştır. Hareketlilik esnasında tüm öğrenciler; Avusturya'daki ve Portekiz'deki işletmelerde yerlerinde 15 iş günü staj faaliyetlerini gerçekleştirmişlerdir.
Staj sonrası yaptıkları iş ve işlemleri dosyalarına yazmışlardır.
Hareketlilik sonrasında anketler yaparak durumlarını değerlendirmişlerdir.
Staj sürelerinin haricindeki günlerde okul ziyaretleri, teknik ziyaretler ve kültürel geziler yapmışlardır.
Farklı ülkelerin kültürlerini, yemeklerini ve yaşam tarzlarını incelemişler ve bilgi ve kültürlerini arttırmışlardır.
Projeye katılan tüm katılımcılar, yurt dışına seyahat edebilme, havaalanı işlemleri, pasaport ve gümrük işlemleri gibi yatay beceriler elde etmişlerdir.
İş İle İlgili Beceriler:
Mesleki olarak tüm katılımcıların iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin öneminin farkına varması hedeflenmiş ve iş ortamında uygulamalı olarak görmeleri sağlanmıştır.
Bilişim Teknolojileri öğrencilerinin kazanımları şöyle sıralanabilir;
Veritabanı dalında olan öğrenciler;
- İş Sağlığı ve Güvenliği Kurallarını ile Gerekli Önlemleri Alma Becerisi kazanır.
- Temel veritabanı işlemlerini yapar.
- Web tasarım editörü ile veritabanı işlemleri yapar.
Web programcılığı dalında olan öğrenciler;
- İş Sağlığı ve Güvenliği Kurallarını ile Gerekli Önlemleri Alma Becerisi kazanır.
- Yönergelere uygun web siteleri tasarlayabilir.
- Açık kaynak kodlu hazır web sistemlerini kurarak yönetir.
- Web sayfaları için resim hazırlama işlemlerini yapar.
Elektrik Elektronik Teknolojisi öğrencilerinin kazanımları şöyle sıralanabilir
- İş Sağlığı ve Güvenliği Kurallarını ile Gerekli Önlemleri Alma - Kullanım tekniğine göre uzunluk ölçü aletleri, kumpas, mikrometre, takometre ve lüksmetre ile fiziksel büyüklükleri ölçme.
- Kullanım tekniğine göre multimetre, LCR metre, ampermetre, voltmetre, frekansmetre, wattmetre ve osiloskop ile elektriksel büyüklüklerin ölçümünün yapılması.
- Standartlara, projeye ve siparişe uygun olarak pano montajı yapılması. Standartlara ve projeye uygun olarak kablo numara ve renklerine dikkat ederek pano içi kablo bağlantılarının yapılması becerilerini kazanmışlardır.
Endüstriyel Otomasyon Teknolojisi öğrencilerinin kazanımları şöyle sıralanabilir;
- İş Sağlığı ve Güvenliği Kurallarını ile Gerekli Önlemleri Alma
- Mekatronik sistemin kumanda bölümünü sökme – Mekatronik sistemin mekanik bölümünü sökme
- Mekatronik sistemin üretim sistemlerini taşıma
- Mekatronik sistemin mekanik kısmını monte etme
- Mekatronik sistemin kumanda elemanlarını panoya monte etme becerilerini kazanmışlardır.
Yenilenebilir Enerji Teknolojisi öğrencilerinin kazanımları şöyle sıralanabilir;
- İş Sağlığı ve Güvenliği Kurallarını ile Gerekli Önlemleri Alma
- Güneş enerjisi (fotovoltaik) santralinin güç ünitesini monte etme
- Güneş enerjisi (fotovoltaik) santralinin tevzi (aktarım) panolarını monte etme
- Güneş enerjisi (fotovoltaik) santralinin AG/OG panolarını monte etme
- Güneş enerjisi (fotovoltaik) santralinin veri kablolarını döşeme
- Güneş enerjisi (fotovoltaik) santralinin topraklama geçiş direncini ölçme
- Güneş enerjisi (fotovoltaik) santralinin panel grubunu eviriciye (invertör) bağlama
- Güneş enerjisi (fotovoltaik) santralinin elektrik
- Güneş enerjisi (fotovoltaik) santrali (GES) kurulum teknik şartnamesine ve panel üreticisi teknik talimatlarına uygun şekilde güneş panellerini işletmeye alır.
Bu mesleki kazanımların tamamı staj boyunca gerçekleştirilmiştir.
Dijital beceriler olarak: Bilgisayar Office araçlarını kullanabilme becerisinde artış - E-posta kullanma becerisi kazanma - WhatsApp grup kullanma becerisinde net bir ilerleme kaydetme - Facebook grup kullanımında net bir ilerleme kaydetme, web sitesi günlük yazımında net bir ilerleme kaydetme hedeflenmiştir. Web sitesi günlük yazımı dışındaki yetkinlikler tam olarak elde edilmiştir.
Organizasyonel/Yönetimsel Beceriler olarak: Grup halinde seyahat etme becerisinde ilerleme,takım çalışmasına yatkınlık ve takımın iyi bir üyesi olma, beraber iş yapma ve yaşama becerisi, yabancı dilde konuşan insanlarla iletişim ve yönlendirme becerileri hedeflenmiştir. Öğrenci seviyeleri farklılık göstermekle birlikte katılımcılar istenilen yetkinlikleri kazandırılmıştır.
İletişim Becerileri olarak: Toplulukla birlikte seyahat becerisi, İletişim kurma becerilerinde iyi derecede ilerleme, uluslararası seyahat etme becerisi kazanma, yurt dışına çıkış ve pasaport işlemlerini öğrenme, farklı kültürlerdeki insanlarla aynı ortamda yaşayabilme becerisi, ulaşım zorlukları ve iletişim zorlukları, yön ve yol bulma deneyimlerini yaşamış, uluslararası iletişim kurma becerilerinde gelişme yetkinlikleri hedeflenmiş ve tüm katılımcılar bu yetkinlikleri kazanmışlardır.
Dil Becerileri olarak İngilizce en az A1 Seviyesinde konuşma ve anlama seviyesinde ilerleme kaydetmişler, Almanca ve Protekizce iletişim kurabilme becerileri günlük selamlaşma ve temel ihtiyaçlarını dile getirme seviyesinde gelişmiştir.
Kültürel farklılıklar hakkında gelişme, dini yaşantıları tanıma ve dini literatürler hakkında gelişime, farklı ülke mutfaklarını tanıma, özgeçmiş yazabilme becerilerini kazanmışlardır.
Genel olarak hedeflenen yetkinlikler ile kazanılan yetkinlikler birbirleri ile örtüşmektedir.